Search
Close this search box.

“ΕΥΤΟΠΙΑ, στον Κήπο των Επικούρειων”, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

«Η «ΕΥΤΟΠΙΑ» είναι το πρώτο βιβλίο που γεννιέται μέσα από τα σπλάχνα του Κήπου», τόνισε ο Δημήτρης Άλτας, και «θα ακολουθήσουν κι άλλα…», συμπλήρωσε ο Γεώργιος Καπλάνης.


Τα δυο μέλη του Κήπου μαζί με τον συγγραφέα Δημήτρη Λιαρμακόπουλο, με συντονιστή τον διακεκριμένο δημοσιογράφο της πόλης μας Παντελή Σαββίδη, πραγματοποίησαν την πρώτη παρουσίαση της «Ευτοπίας» στο βιβλιόφιλο κοινό που τίμησε την εκδήλωση. Ανάμεσά τους μέλη και φίλοι του Κήπου, φίλοι των παρουσιαστών και του συγγραφέα και φίλοι του φιλόξενου Ιανού.
Οι σύντομες ομιλίες αναφέρθηκαν στην διαχρονική αξία της επικούρειας φιλοσοφίας ως επιστέγασμα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και στην επιτυχημένη απόδοσή της εκ μέρους του συγγραφέα, ως διαρκή πηγή έμπνευσης και ως βίωμα.

Ο Γιώργος Καπλάνης εκθείασε την τόλμη του συγγραφέα να υπερβεί την «μίζερη και στέρφα» κριτική και να παρουσιάσει πρόταση. Μέσα από το βιβλίο του ο συγγραφέας εμφανίζεται σαν ένας αληθινός φίλος που μας παίρνει από το χέρι, – όπως καλή ώρα έκανε κι ο ίδιος ο Επίκουρος – και μας ξεναγεί σ’ έναν τόπο απαλλαγμένο από τα δικά μας βαρίδια. Άλλωστε όλοι από τη φύση μας επιδιώκουμε την ευδαιμονία μας. Ο τόπος αυτός κατοικείται από επικούρειους. Έτσι έμμεσα το βιβλίο αποτελεί σπουδή στην επικούρεια φιλοσοφία στη βιωματική της προσέγγιση, δηλαδή στον τρόπο που «αυτή χρησιμοποιείται για να δώσει λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα της ζωής και της κοινωνίας».

Ο Δημήτρης Άλτας ανέδειξε τις αρετές του βιβλίου και τόνισε πως ο συγγραφέας καταφέρνει να δώσει με εύστοχο τρόπο την γνήσια ανθρωπιστική επαναστατικότητα της επικούρειας φιλοσοφίας που δεν προτείνει την αντικατάσταση των νυν «εξουσιαστών με άλλους, αλλά την αλλαγή του ίδιου του ανθρώπου, με την μελέτη της φιλοσοφίας από την τρυφερή ακόμα ηλικία».

Ο Δημήτρης Λιαρμακόπουλος αναφέρθηκε στην καθυστερημένη αλλά και ανακουφιστική στις φιλοσοφικές του αναζητήσεις γνωριμία με τον Επίκουρο που του έδωσε τα εφόδια να τολμήσει αυτή τη συγγραφή. Τα κοινωνικά πράγματα μεταφέρουν το τεράστιο βάρος της ιστορικότητάς τους αλλά είναι ανθρώπινες κατασκευές που θα πρέπει να υπόκεινται διαρκώς σε κριτική και αλλαγές.

Οι σύντομες τοποθετήσεις έδωσαν τη δυνατότητα στο κοινό να ζητήσει διευκρινίσεις γύρω από τα επικούρεια στις οποίες οι ομιλητές ανταποκρίθηκαν με επάρκεια.

Ο Κήπος Θεσσαλονίκης εύχεται στην Ευτοπία «καλοτάξιδη»!