Warning: ereg_replace() [function.ereg-replace]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead in /home/epicuros/public_html/gms/core/gmsFunctions.php on line 89

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /home/epicuros/public_html/gms/core/gmsFunctions.php on line 89
Σχολιάζοντας τον . . . Τάσο Καραπαναγιωτίδη
Σχολιάζοντας
Σχολιάζοντας τον . . . Τάσο Καραπαναγιωτίδη
06.12.2014 Γιώργος Καπλάνης

Σχολιάζοντας τον . . . Τάσο Καραπαναγιωτίδη

Για την εκδρομή που κάναμε στο Παγγαίο θα έχετε διαβάσει στην ιστοσελίδα μας.
Οργανωτής και ξεναγός μας ο φίλος μας Τάσος Καραπαναγιωτίδης, που εμένα μου έχει δημιουργήσει πρόβλημα: Κάθε φορά, κατά την διάρκεια της διαδρομής, εντοπίζει και μας δείχνει κάποιο γεράκι, προσδιορίζοντας συγχρόνως και τον είδος του γερακιού που βλέπουμε !! Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι: Γιατί εγώ σε όλες μου τις διαδρομές, όλα μου τα χρόνια δεν έχω δει ούτε ένα γεράκι;
Τα άτιμα τα γεράκια, μόνο όταν είμαι μαζί με τον Τάσο εμφανίζονται.

Κάπως έτσι, σαν και εμένα, δεν έβλεπε και η ιστορία που μας δίδαξαν, αυτό που επεσήμανε ο Τάσος. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, μας είπε, τις ιστορικές εξελίξεις της αρχαιότητας, αν δεν γνωρίσουμε την ιστορία του Παγγαίου. Και όταν λέμε Παγγαίον, εννοούμε τον χρυσό.
Ο ορθός λόγος από εκεί και πέρα μας οδηγεί να εξηγήσουμε με μεγάλη ευκολία τα επί μέρους ιστορικά γεγονότα. Τις αιτίες και τα αποτελέσματά τους.

Υπόδειγμα στρατηγικής αντίληψης και στρατηγικής ανάλυσης η παρουσίαση του Τάσου Καραπαναγιωτίδη.*
Μπορούμε να εντάξουμε εδώ το γεγονός ότι μόλις ωριμάζει η εποχή εκμετάλλευσης του χρυσού και δημιουργίας νομισματικών τύπων, υπάρχει έντονη ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων, κυρίως στην Ιωνία. Εκεί ο Ηράκλειτος έγραψε το πιο απλό παράδειγμα της ενότητας των αντιθέτων: " Δίνω χρυσό, παίρνω εμπόρευμα". "Πυρός τε ανταμοιβή τα πάντα και πύρ απάντων όκωσπερ χρυσού χρήματα και χρημάτων χρυσός". Είναι ο θεμελιακός νόμος της ύπαρξης του κόσμου - ο νόμος της αέναης αλλαγής και της πάλης των αντιθέτων**. Αυτή την ενότητα των αντιθέτων που δίνει δυναμική στα πράγματα και δεν επιτρέπει τίποτε να μένει ακίνητο. Ήδη οι Ίωνες φυσικοί φιλόσοφοι είχαν ξεκινήσει την υπέροχη πορεία της ανθρώπινης σκέψης.
Σήμερα η κρίσιμη ποσότητα του χρυσού δεν βρίσκεται στα βουνά, αλλά συγκεντρωμένη σε θησαυροφυλάκεια.
Εδώ σε θέλω Τάσο . . . .

* Ο Τάσος Καραπαναγιωτίδης είναι νομικός, πρώην δικηγόρος, με σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο, ασχολείται με το εμπόριο και είναι γνωστός ροκάς και κιθαρίστας.

* * α) Είναι το απόσπασμα 90 του Ηράκλειτου. β)Το πύρ ταυτίζεται εδώ με τον κόσμο και συμβολίζει τον θεμελιακό νόμο. γ) Φίλοι Επικούρειοι προσέξτε το "ανταμοιβή τα πάντα" στην φιλοσοφική του διάσταση. Ανταμοιβή = αντάμειψις = ανταπόδοσις, ανταμείβομαι = ανταλλάσσω πράγμα τι με άλλο. Χρήματα = πράγματα, εμπορεύματα. (Η αμοιβή και ανταμοιβή αποδίδουν το ίδιο νόημα, αλλά η αμοιβή σημαίνει και πληρωμή). Αγορά και πώληση είναι τα αντίθετα. Η ενότητα των αντιθέτων είναι η αγοραπωλησία.

Γιώργος Καπλάνης