Στο Forum της ιστοσελίδας μας ξεκινήσαμε μία συζήτηση για πρακτικούς κανόνες εφαρμογής της Επικούρειας Λογικής.
Η άποψη ότι για να κάνει κάποιος πράξη την Επικούρεια φιλοσοφία στην ζωή του, χρειάζεται να χρησιμοποιήσει την Επικούρεια Λογική, μοιάζει . . . . λογική.
Λογική για την εφαρμογή της στην πράξη, όχι λογική για την λογική.
Αλλιώς συζητάμε "περί όνου σκιάς".
Που το θυμήθηκα αυτό;
Το διάβασα τις προάλλες στο έργο του Λουκιανού " Περί των σχολών της φιλοσοφίας ή ΕΡΜΟΤΙΜΟΣ" (*).
Στο έργο αυτό ο Λυκίνος (που είναι ο ίδιος ο Λουκιανός) συζητά με τον Ερμότιμο το πρόβλημα με ποιόν τρόπο θα επιλέξει κάποιος την φιλοσοφική σχολή που θα ακολουθήσει. Η αναζήτηση φθάνει σε αδιέξοδο, μέχρι που καταλήγουν ότι θα πρέπει να ξεχωρίσουν πρώτα το πραγματικό από το φανταστικό. Σωστά!! Αλλά πως θα μάθεις την τέχνη να τα ξεχωρίζεις;
Και η αναζήτηση συνεχίζεται και δεν παίρνεις χαμπάρι ότι μέσα στις σελίδες διατυπώνονται κανόνες Λογικής, ανακατεμένοι με νύχια λεόντων, με Σκύθες τοξότες, με ξυρισμένα κεφάλια, με πολυεθνικές πολιτείες μεταναστών, με βαρυστομαχιασμένους φιλόσοφους, με δάνεια και με διακορεύσεις παρθένων.
Πολλά είπα. Θα κλείσω με απόσπασμα από τον πρόλογο του φίλου μας και εκδότη του βιβλίου Γιάννη Αβραμίδη: " . . . . κάθε γραμμή του ισχύει απόλυτα για όλα τα φιλοσοφικά συστήματα και τις ιδεολογίες που στο διάβα των αιώνων φώτισαν είτε συσκότισαν, ταλαιπώρησαν, φανάτισαν, φόβισαν, βαυκάλισαν, εκβαρβάρισαν, αιματοκύλισαν έθνη και λαούς . . . . . η αξία του "ΕΡΜΟΤΙΜΟΥ" θα διατηρείται όσο υπάρχουν ιδεολογίες, θρησκείες και οπαδοί . . . " .
Γεώργιος Καπλάνης
(*) Εκδόσεις "ΘΥΡΑΘΕΝ", με απόδοση στα Ελληνικά, εισαγωγή, πρόλογο και σχόλια του ίδιου του εκδότη Γιάννη Αβραμίδη. Φιλολογική επιμέλεια Κατερίνα Καούκη.