Είπαν για τον Επίκουρο
Η επιστολή του Κήπου Θεσσαλονίκης στον Χοσέ Μουχίκα
20.05.2019

Η επιστολή του Κήπου Θεσσαλονίκης στον Χοσέ Μουχίκα

Σαν σήμερα, στις 20 Μαΐου 1935, γεννήθηκε ο Χοσέ Μουχίκα (José Alberto Mujica Cordano, γνωστός και ως El Pepe). Πολιτικός και αγρότης από την Ουρουγουάη, ο οποίος έγινε πρόεδρος της χώρας του. Με αφορμή τη γενέλθλια ημέρα του θυμηθήκαμε ότι στις αρχές του 2015, η ομάδα του Κήπου Θεσσαλονίκης, όταν πληροφορήθηκε την ομιλία του στην Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και τα εγκωμιαστικά σχόλιά του για τον Επίκουρο, του απέστειλε την παρακάτω επιστολή:

Αγαπητέ κύριε  Πρόεδρε.

Είμαστε κάτοικοι της πόλης της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας,  του σημαντικότερου, κατά τη γνώμη μας, κομματιού της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφικής παράδοσης.  

Πριν από επτά χρόνια αποφασίσαμε να επαναφέρουμε στο προσκήνιο και να διαδώσουμε τη φιλοσοφία αυτή στην πατρίδα μας πρώτα, όπου είναι συκοφαντημένη και άγνωστη,  καθώς οι αρχές της είναι τόσο πραγματικές που ισχύουν απαράλλακτες μέχρι σήμερα και αποτελούν πολύτιμη και απαραίτητη γνώση για τη ζωή κάθε πολιτισμένου ανθρώπου. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε τον ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, που έλαβε το όνομά του από  την ομώνυμη  σχολή που ίδρυσε ο Επίκουρος στην αρχαία Αθήνα, στον οποίο προσεγγίζουμε την Επικούρεια φιλοσοφία κυρίως βιωματικά. Ζούμε δηλαδή με τις αρχές της.

Πριν λίγο καιρό, εδώ στη μακρινή Ελλάδα, προσέξαμε την ομιλία που κάνατε στο Ρίο ντε Τζανέιρο στην συνάντηση για την βιώσιμη ανάπτυξη τον Ιούνιο του 2012.   Μας συγκλόνισε το μοναδικό γεγονός ότι δημόσια,  ένα κατ΄ εξοχήν πολιτικό πρόσωπο όπως εσείς, όχι μόνο θέτετε στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης την ευτυχία αλλά, κατ’ επικούρεια  παρέγκλιση από τον συνηθισμένο πολιτικό λόγο, δίνετε σε αυτήν τη θέση κεντρικού πολιτικού στόχου, που για να επιτευχθεί αρκεί να αλλάξει η νοοτροπία των ανθρώπων, δηλαδή η ατομική συνείδηση. Μόνη η αλλαγή αυτή είναι ικανή να δημιουργήσει τον πολιτισμό του πράγματι ελεύθερου ανθρώπου.

Αυτή η κοινή φιλοσοφία ζωής, μας κάνει να σας αισθανόμαστε φίλο μας με φυσικό και αβίαστο τρόπο και για  το λόγο αυτόν  σας έχουμε εντάξει στο δυναμικό του ΚΗΠΟΥ μας και παρακαλούμαι να μας συγχωρήσετε που το πράξαμε χωρίς την άδειά σας. Θα ήταν μεγάλη μας χαρά, αν, η επιστολή μας αυτή πράγματι σας μεταφέρει την αίσθηση της φιλότητας και του σεβασμού που νιώθουμε προς το πρόσωπό σας.

Σας ενημερώνουμε ότι την 7 και 8 Φεβρουαρίου 2015 θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Γέρακα που είναι ο τόπος καταγωγής του Επίκουρου, το Πέμπτο (5ο) Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας φιλοσοφίας, το οποίο συνδιοργανώνουμε με τους επικούρειους φίλους του ΚΗΠΟΥ των Αθηνών.   

Γνωρίζουμε ότι είναι σχεδόν αδύνατον να παρευρεθείτε, αλλά, παρ΄ όλα αυτά σας καλούμε ως επίτιμο προσκεκλημένο μας και θα διαβιβάσουμε την ίδια πρόσκληση και στον πρέσβη της χώρας σας στην Αθήνα.  

Πληροφορίες για την αμεσοδημοκρατική και χωρίς διοικητική δομή  οργάνωσή μας μπορείτε  να βρείτε στη ιστοσελίδα μας epicuros net, καθώς και στη ιστοσελίδα σελίδα epicuros gr του ΚΗΠΟΥ  των Αθηνών που υπηρετεί την  επικούρεια φιλοσοφία στην πρωτεύουσα της χώρας μας την Αθήνα.

Σας στέλνουμε με το ταχυδρομείο δύο εκδώσεις του ΚΗΠΟΥ μας και ένα βιβλίο των εκδόσεων ΘΥΡΑΘΕΝ που περιέχει όλα τα σωζόμενα επικούρεια στα αρχαία Ελληνικά και στη μετάφρασή τους στα νέα Ελληνικά, ώστε οποιοσδήποτε Ελληνομαθής συμπατριώτης σας να σας μεταφράσει από το πρωτότυπο.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε σας  και το ΛΑΟ της ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗΣ

ΚΗΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σημείωση: Κατά τη διάρκεια του 5ου Πανελλήνιου Συμποσίου Επικούρειας Φιλοσοφίας, εκ μέρους του Προέδρου Μουχίκα ο προξένος της Ουρουγουάης Σιένρα απηύθυνε έναν συγκινητικό χαιρετισμό.