Εκδηλώσεις
ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ ΔΟΞΑΙ, Παρουσίαση του βιβλίου
18.05.2015 Κώστας Καρδερίνης

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ ΔΟΞΑΙ, Παρουσίαση του βιβλίου

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ ΔΟΞΑΙ
του φίλου Χρήστου Γιαπιτζάκη

 

Την Παρασκευή 15 Μαΐου στις 7μμ στο ανώγειο του βιβλιοπωλείου Ιανός στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε από τον Επίκουρο Καθηγητή Νευρογενετικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, φίλο Χρήστο Γιαπιτζάκη, η τρίτη, επαυξημένη και εμπλουτισμένη, έκδοση του βιβλίου του, ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ ΔΟΞΑΙ - Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑΣ (εκδόσεις Παπασωτηρίου, 2015). Το συγγραφέα προϋπάντησε ο φίλος Γιάννης Αβραμίδης των εκδόσεων Θύραθεν, μέσω των οποίων είχε πρωτοεκδοθεί η συλλογή αυτή των επικούρειων σπαραγμάτων (1994). Στο πλούσιο βιογραφικό του συγγραφέα αναφέρθηκε ο φίλος Κώστας Καλεύρας. Ο Χρήστος Γιαπιτζάκης μίλησε για τη βιωματική περιπέτεια αυτής της συλλογής, η οποία ξεκίνησε από ένα σημειωματάριο όπου κατέγραφε δόξες (φράσεις-ρήσεις) που τον εντυπωσιάζαν, για να καταλήξει στη σημερινή λεξικογραφημένη μορφή των 220 σωζόμενων αποσπασμάτων, έναν πολύτιμο οδηγό της ζωής του. 

Άλλοι τρεις εξέχοντες φίλοι του "Κήπου Θεσσαλονίκης" μίλησαν για τον άνθρωπο, επικούρειο φιλόσοφο Χρήστο Γιαπιτζάκη και τη σχέση ημών και υμών με τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Επίκουρο, τον θεωρούμενο από τον Γιάλομ ως ιστορικά τον πρώτο υπαρξιακό ψυχοθεραπευτή. 

Ο Δημητρης Άλτας, ως ιατρός σώματος και ψυχής, αναφέρθηκε στη βιωθεραπευτική προσέγγιση της επικούρειας φιλοσοφίας. Ο Γιώργος Καπλάνης μίλησε για την προσωπική αξία της επικούρειας φιλίας και το δικό του δέσιμο με αυτό το βιβλίο, το πλέον φθαρμένο και πολυδιαβασμένο της βιβλιοθήκης του. Ο δε Αντώνης Μπιλίσης ανέφερε επιγραμματικά τις πολύπλευρες δράσεις του συγγραφέα και ανέλαβε κατόπιν το συντονισμό της συζήτησης με το κοινό, το οποίο γέμισε την αίθουσα. 

Το ενδιαφέρον του ακροατηρίου να ενημερωθεί για τις επιστημονικές απόψεις του γενετικού ερευνητή Χρήστου Γιαπιτζάκη ήταν έντονο και διαρκές, μέχρι το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου στις 9μμ. Η κουβέντα "έβγαλε" όμως και δυο σπουδαίες ειδήσεις. 

Πρώτον ότι το βιβλίο Επικουρείων Δόξαι μεταφράζεται από τον ίδιο στα αγγλικά ώστε να πωλείται κυρίως στα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου των ελληνικών αεροδρομίων, εκεί όπου ήδη αγοράζεται με σημαντικούς ρυθμούς η ελληνική του έκδοση. 

Δεύτερον, ότι ο Χρήστος Γιαπιτζάκης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Θύραθεν, ετοιμάζει το επόμενο ευ-πόνημα, τη μετάφραση και το σχολιασμό του ΠΕΡΙ ΠΑΡΡΗΣΙΑΣ του Φιλόδημου. Έργο που δουλεύει ενδελεχώς αρκετά χρόνια τώρα και το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει πιθανώς τον επόμενο μήνα. 

Η υπέροχη βραδιά κατέληξε εξίσου φιλικά και ευχάριστα στο στέκι των φίλων του "Κήπου Θεσσαλονίκης", το Λάθε Βιώσας του Κωστή Τριανταφυλλίδη. 

Κώστας Γ. Καρδερίνης