Εκδηλώσεις
Δελτίο τύπου
05.06.2018

Δελτίο τύπου

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 2 Ιουνίου, στην μικρή μεν, όμως κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Πτολεμαΐδας, ημερίδα για την Επικούρεια Φιλοσοφία με θέμα «Γνωριμία με τον Επίκουρο, έναν αρχαίο πιο σύγχρονο από ποτέ».

Την εκδήλωση όσο αφορά την οργάνωση και το περιεχόμενο των εισηγήσεων ανέλαβε ο Κήπος μας μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση του φίλου μας Χρήστου Γραϊδη, που ζει στην Πτολεμαϊδα.

 

Το πρόγραμμα και οι ομιλητές:

Εισαγωγή στην εκδήλωση, Κώστας Κεχαγιάς

Βιογραφία του Επίκουρου, "Ο άνθρωπος και η εποχή του", Χρήστος Γραϊδης

Η επικούρεια μέθοδος σκέψης, "Κανών", Γεώργιος Καπλάνης

Η επικούρεια Φυσική, Δημήτρης Λιαρμακόπουλος

Ηθική, "Η στρατηγική του ευδαίμονος βίου", Δημήτρης Άλτας

Επίλογος, "Ιστορία, Αναβίωση, οι Κήποι σήμερα", Κώστας Κεχαγιάς.

Πριν από κάθε εισήγηση εκφώνησαν επιλεγμένα αποσπάσματα από αρχαία κείμενα σε μετάφραση, εισαγωγικά σε κάθε θέμα, τα μέλη του Κήπου: Μαρτέλλα Σινάνη, Βαλεντίνη Χαραλαμπίδου, Ζαχαρίας Πεϊδης και Σοφία Σισμανίδου.

Οι ομιλίες υπήρξαν όσο το δυνατόν σύντομες ώστε να μείνει χρόνος για συζήτηση, όπως το συνηθίζουμε στον Κήπο: η συζήτηση να διαρκεί περισσότερο χρόνο και με την συμμετοχή του κοινού να διασαφηνίζονται τα ζητήματα. Διαπιστώσαμε με χαρά πως το κοινό παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον, συμμετείχε με θέρμη στη συζήτηση κατά την οποία απαντήθηκαν απορίες και φωτίστηκαν όλα τα σημεία.

Από τις ερωτήσεις του κοινού φάνηκε πως ο κόσμος τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να μελετά φιλοσοφία και ειδικά τους αρχαίους έλληνες στοχαστές με σκοπό την κατάκτηση του μακαρίως ζην. Για τον σκοπό αυτό οι Φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας «ΚΗΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», εδώ και καιρό, έχουν αρχίσει εξορμήσεις σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος με σκοπό να γνωστοποιήσουν με εκδηλώσεις στους συμμετέχοντες την φιλοσοφία του Επίκουρου και να αναδείξουν την διαχρονικότητα και την ωφελιμότητα της φιλοσοφίας αυτής.

Ευχαριστούμε τον καλό μας φίλο Χρήστο Γραϊδη για την άψογη φιλοξενία της πολυπληθούς ομάδας του Κήπου Θεσσαλονίκης και επισημαίνουμε την καθοριστική συμβολή του στην επιτυχία της εκδήλωσης.

 

Συμπεριλαμβάνουμε και το ρεπορτάζ τοπικής ιστοσελίδας που κάλυψε την ημερίδα με κείμενο και βίντεο: Πτολεμαΐδα: Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Γνωριμία με τον Eπίκουρο – έναν αρχαίο, πιο σύγχρονο από ποτέ»