Warning: ereg_replace() [function.ereg-replace]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Helsinki' for 'EEST/3.0/DST' instead in /home/epicuros/public_html/gms/core/gmsFunctions.php on line 89

Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /home/epicuros/public_html/gms/core/gmsFunctions.php on line 89
Ο Επικούρειος Κήπος της Αλαμπάμα.
Το βήμα των μελών
Ο Επικούρειος Κήπος της Αλαμπάμα.
31.05.2018 Γιώργος Καπλάνης

Ο Επικούρειος Κήπος της Αλαμπάμα.

 Ναι είναι αλήθεια !!

 Υπήρχε Κήπος Επικούρειων στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα στην πόλη Μοντγκόμερι.

Αναρωτιέστε πως το έμαθα;

Εντελώς τυχαία είχε πέσει στα χέρια μου μία παλιά τοπική εφημερίδα της πόλης αυτής, κιτρινισμένη από τον χρόνο, που είχε ημερομηνία  28η Οκτωβρίου 1956. Στην πρώτη σελίδα είχε το κεντρικό ρεπορτάζ με τίτλο : «Οι Επικούρειοι είναι μαζί μας». Συγκλονίστηκα !

    Πριν όμως σας μεταφέρω το περιεχόμενο του ρεπορτάζ, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις συνθήκες και τα γεγονότα εκείνης της εποχής.

Υπήρχε νομοθεσία που υποχρέωνε τους νέγρους να περιορίζονται στο πίσω μέρος των αστικών λεωφορείων και να κάθονται μόνο όταν περίσσευαν θέσεις για τους λευκούς, αλλιώς έπρεπε να σηκωθούν και να τους δίνουν την θέση τους.

Όμως κάποια στιγμή μία κυρία αρνήθηκε να σηκωθεί, γίναν φασαρίες κλπ και οι αφρικανοί αποφάσισαν να πηγαίνουν με τα πόδια, ώστε, μη πληρώνοντας εισιτήριο, να προκληθεί οικονομική ασφυξία στον οργανισμό μεταφορών και να υποχρεωθούν να  αλλάξουν την νομοθεσία. Ήδη είχαν περάσει ένδεκα μήνες που αυτοί οι άνθρωποι πεζοπορούσαν, ακόμα και δεκάδες χιλιόμετρα, καθημερινά. Το τοπικό παράρτημα της Κου – Κλουξ– Κλαν ξεχύθηκε σε όργιο βίας.

Ας επανέλθουμε όμως στο ρεπορτάζ.

<<  Ένα γέρος νέγρος, ο Τζιμ, πήγε και βρήκε ένα γνωστό του λευκό, τον Τζεφ Φέρσον, και του ζήτησε να τον μεταφέρει με το αυτοκίνητό του εκείνη την ημέρα.

  • Το γόνατό μου έχει διαλυθεί και πονάει, του είπε.
  • Το ξέρεις όμως, Τζιμ, ότι αυτό που κάνεις είναι πολιτική πράξη;
  • Yea (Σημ. Μεταφραστή: Ναι). Αγωνίζομαι για ίσα δικαιώματα.
  • Και ότι αν σε βοηθήσω θα κάνω και εγώ πολιτική πράξη;
  • Aφού θα με βοηθήσεις στον αγώνα μου, Yea (Σημ. Μεταφραστή: Ναι). Αλλά όχι μόνο.
  • Εγώ όμως είμαι Επικούρειος και ο Επίκουρος . . . .
  • Ποιος είναι αυτός ;
  • Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Ο Επίκουρος, λοιπόν, μας λέει να μην ασχολούμαστε με την πολιτική για να μην χάσουμε την αταραξία μας.
  • Τέτοια λέγανε οι αρχαίοι Έλληνες ;
  • Μπορώ όμως να σε βοηθήσω.
  • Δεκτόν.
  • Θα σου κάνω έναν διαφωτισμό, ώστε με φωτισμένο μυαλό, πλέον, να αντιληφθείς ότι και εσύ έχεις ίσα δικαιώματα με τους άλλους.
  • Και το αυτοκίνητο;
  • Αυτό άστο, είπαμε, απέχω της πολιτικής.

Το περιστατικό έγινε γνωστό στην πόλη μας και σχολιάστηκε ευνοϊκά από όλους. Το τοπικό παράρτημα γνωστής φιλανθρωπικής οργάνωσης εξέδωσε και μία ανακοίνωση που παραθέτω αυτούσια:

«Μας γέμισε υπερηφάνεια η στάση του συμπολίτη μας Τζεφ Φέρσον απέναντι στον γέρο νέγρο Τζιμ. Μια στάση γεμάτη από φρόνηση, σοβαρότητα και φουλαριστή από επιστημονική σκέψη. Οι Επικούρειοι είναι μαζί μας ! >>

  

 

Εδώ τέλειωνε το ρεπορτάζ.

Προσπάθησα, αλλά δεν μπόρεσα να βρω άλλα στοιχεία για την ύπαρξη και δράση του Κήπου της Αλαμπάμα. Ίσως να συγχωνεύτηκε με την φιλανθρωπική οργάνωση και χάθηκαν τα ίχνη του, ίσως. . . Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.

Γεώργιος Καπλάνης

Υ.Γ.

1.  Με τον Τζεφ Φέρσον δεν θέλω να θίξω, φυσικά, τον Τόμας Τζέφερσον, αλλά προσπαθώ να δείξω τι θα είχε μείνει από αυτόν αν δεχόταν τις εν λόγω απόψεις  περί πολιτικής.

2.  Τους «μαύρους» τους αναφέρω «νέγρους» όταν υπάκουοι στριμώχνονται στο λεωφορείο και αφρικανούς όταν απέχουν. Η εφημερίδα τους γράφει όπως συνηθιζόταν.

3. Η συζήτηση στηρίζεται στην διαφορά της Αριστοτελικής Λογικής με τον Επικούρειο Κανόνα.