Πανελλήνιες συναντήσεις στον Όλυμπο
9η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
04.06.2016

9η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Για ένατη συνεχόμενη φορά οι Φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας θα συναντηθούν στον Όλυμπο (Άλσος Προμηθέα) το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016 και ώρα 10:00π.μ., στα πλαίσια των 21ων Προμηθείων.
Το θέμα της Συνάντησης είναι:
«Επίκουρος  για λίγους, για όλους, τελικά για ποιους;»
Φίλοι από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδος, θα κάνουν μία ολιγόλεπτη εισήγηση και στη συνέχεια ο λόγος θα δοθεί στους παρισταμένους για ερωτήσεις και τοποθετήσεις.
Στην Συνάντηση θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το Ε΄ Ανθολόγιο Επικούρειας Φιλοσοφίας με άρθρα και τα πρακτικά της 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης των Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας.

 

Πανελλήνιες Συναντήσεις Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας

Η Πανελλήνια Συνάντηση των Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας στο Άλσος Προμηθέως του Ολύμπου είναι ένας ετήσιος θεσμός, που μετρά ήδη οκτώ διοργανώσεις, φέτος θα είναι η ένατη. Η Πανελλήνια Συνάντηση καθώς και το ετήσιο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, το οποίο διοργανώνεται από το 2011 κάθε Φεβρουάριο στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα από τους Κήπους Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Παλλήνης, αποτελούν δύο θεσμούς στους οποίους αναδεικνύεται η Επικούρεια φιλοσοφία στο σήμερα και ανταλλάσσονται φιλοσοφικές απόψεις με την ταυτόχρονη σύσφιξη φιλικών σχέσεων.

Ανελλιπώς από το 2008, η Πανελλήνια Συνάντηση λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο πλαίσιο των Προμηθείων, των εορταστικών εκδηλώσεων ελληνικής κοσμοθέασης. Η Συνάντηση διεξάγεται το πρωινό του Σαββάτου, με την συμμετοχή φίλων Επικούρειας φιλοσοφίας από όλη την Ελλάδα και με ελεύθερη παρακολούθηση από το κοινό.

  

 

Κάθε Πανελλήνια Συνάντηση έχει ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο προσεγγίζεται από κάθε συμμετέχοντα φίλο με μια πεντάλεπτη εισήγηση. Κατά γενική ομολογία, οι ομιλητές διακρίνονται για την σοβαρότητα, την ευγένεια, την πολύπλευρη γνώση και τον φιλοσοφικό στοχασμό τους. Αφού μιλήσουν όλοι οι συμμετέχοντες φίλοι με την σειρά, ακολουθεί συζήτηση με την συμμετοχή του κοινού, υπό τον συντονισμό ενός προεδρεύοντα. Οι τρεις πρώτες Συναντήσεις στον Όλυμπο διοργανώθηκαν από το περιοδικό «Κήπος του Επίκουρου», ενώ στην συνέχεια ανέλαβαν την ετήσια διοργάνωση των Συναντήσεων οι Κήποι της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Στις οκτώ πραγματοποιημένες Συναντήσεις συμμετείχαν ως εισηγητές πενήντα διαφορετικά άτομα από δεκαπέντε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα, Ηράκλειο Κρήτης, Άρτα, Ρόδο, Ικαρία, Κοζάνη, Νάουσα, Ελασσόνα Λάρισας, Κιάτο Κορινθίας, Πολύκαστρο Κιλκίς, Αίγινα και Κερατέα Αττικής
Οι έως τώρα Πανελλήνιες Συναντήσεις Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας είναι οι ακόλουθες:
1η Πανελλήνια Συνάντηση: «Οι Επικούρειοι στον Όλυμπο» (Συνάντηση γνωριμίας), Σάββατο, 21 Ιουνίου 2008. Συμμετείχαν 22 φίλοι. Τα Πρακτικά των ομιλιών έχουν δημοσιευθεί στο τεύχος Ε, «Κήπος του Επίκουρου», σελ. 16-29, Εκδόσεις Βερέττα 2008.
2η Πανελλήνια Συνάντηση: «Επίκουρος και Πολιτική», Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009. Συμμετείχαν 11 φίλοι. Τα Πρακτικά των ομιλιών έχουν δημοσιευθεί στο τεύχος Θ, «Κήπος του Επίκουρου», σελ. 4-30, Εκδόσεις Βερέττα 2009.
3η Πανελλήνια Συνάντηση: «Επίκουρος και Θεός», Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010. Συμμετείχαν 15 φίλοι. Τα Πρακτικά των ομιλιών έχουν δημοσιευθεί στο τεύχος ΙΓ, «Κήπος του Επίκουρου», σελ. 27-59, Εκδόσεις Βερέττα 2010.
4η Πανελλήνια Συνάντηση: «Μπροστά στην Κρίση», Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011. Συμμετείχαν 9 φίλοι. Τα Πρακτικά των ομιλιών έχουν δημοσιευθεί στο «Επικούρεια Φιλοσοφία: Ανθολόγιο», σελ. 111-143, Εκδόσεις Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας 2012.
5η Πανελλήνια Συνάντηση: «Η εφαρμογή της Επικούρειας φιλοσοφίας στην σύγχρονη Ελλάδα», Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012. Συμμετείχαν 13 φίλοι. Τα Πρακτικά των ομιλιών έχουν δημοσιευθεί στο «Επικούρεια Φιλοσοφία: Ανθολόγιο Β», σελ. 88-153, Εκδόσεις Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας 2013.
6η Πανελλήνια Συνάντηση: «Η Επικούρεια Αυτάρκεια στην Ελλάδα της σημερινής κρίσης», Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013. Συμμετείχαν 17 φίλοι. Τα Πρακτικά των ομιλιών έχουν δημοσιευθεί στο «Επικούρεια Φιλοσοφία: Ανθολόγιο Γ», σελ. 43-120, Εκδόσεις Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας 2014.
7η Πανελλήνια Συνάντηση: «Η βιωματική προσέγγιση της Επικούρειας Φιλοσοφίας (Ατομική-Συλλογική)», Σάββατο 5 Ιουλίου 2014. Συμμετείχαν 11 φίλοι. Δημοσίευση των Πρακτικών στο παρόν τεύχος «Επικούρεια Φιλοσοφία: Ανθολόγιο Δ», σελ. 79-124, Εκδόσεις Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας 2015.
8η Πανελλήνια Συνάντηση: «Εφαρμογή του Επικούρειου Κανόνα στην πράξη (Ατομική-Συλλογική)», Σάββατο 11 Ιουλίου 2015. Τα Πρακτικά αναμένεται να δημοσιευτούν στο «Επικούρεια Φιλοσοφία: Ανθολόγιο Ε», Εκδόσεις Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας 2016.

  

 

Η ετήσια Πανελλήνια Συνάντηση Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας διεξάγεται σε μια εξαιρετικά φιλική και ευδαιμονική ατμόσφαιρα κάτω από την δροσερή σκιά των ελάτων του Ολύμπου και κατά γενική ομολογία επιτυγχάνει να προσφέρει στους συμμετέχοντες και τους ακροατές μια γαλήνια πνευματική απόλαυση, αλλά και φιλοσοφικούς προβληματισμούς.

Μετά την Συνάντηση, ακολουθεί συμπόσιο των φίλων σε ταβέρνα.

Σας περιμένουμε στην 9η Πανελλήνια Συνάντηση Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας