Εκδηλώσεις
Η ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ
09.04.2016

Η ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ εκδρομής

Συγέντρωση στις 08.45 πμ στην οδό Εγνατία μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου. Αναχώρηση στις 09.00 πμ.

Βαδίζοντας πάνω στα χνάρια μιάς παμπάλαιας διαδρομής, αυτής που ενώνει τη σύγχρονη μεγαλούπολη της Θεσσαλονίκης με την Πέλλα, την πρωτεύουσα της ακμής των αρχαίων Μακεδόνων, θα αφήσουμε στο δρόμο πίσω μας τα ρυπαρά βιομηχανικά συγκροτήματα με τις θλιβερές σκιές από τα κουφάρια πρώην κραταιών αποτυχειρήσεων και θα κατευθυνθούμε σε λαμπρές κορυφώσεις πολιτισμού και φυσικού περιβάλλοντος.

Πρώτη μας στάση θα γίνει στο χωριό Παλαιά Πέλλα όπου θα επισκεφτούμε το αξιόλογο νεότευκτο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της πρώην ξακουστής πρωτεύουσας, της πόλης στην οποία γεννήθηκαν προσωπικότητες που άλλαξαν δια παντός την οικουμένη όπως ο Φίλιππος ο Β’ και ο γιός του ο Αλέξανδρος ο Μέγας.

Μετά θα διασχίσουμε οδικώς την παρεξηγημένη ασχημούπολη των Γιαννιτσών όπου θα αντιπαραβάλουμε τη σημερινή αθλιότητα με τα λαμπρό παρελθόν της ιερής πόλης των οθωμανών.

Επόμενη στάση θα γίνει στην κομβική αρχαία πόλη της Εδεσσας που βρίσκεται στην κατάφυτη περιοχή του Λόγγου, στα ριζά της σύγχρονης πόλης και σε απόσταση ανάσας από τους καταρράκτες. Δεν είναι τυχαίο που σε αυτόν τον τόπο οι κήποι του Μίδα με τα εκατοντάφυλλα ρόδα άφησαν το άρωμα μιάς νοσταλγικής μυθικής εποχής. Θα ανηφορίσουμε το μονοπάτι προς το βιομηχανικό μουσείο και το πάρκο των καταρρακτών. Εδώ έχουμε τόσο πολλά να δούμε και άλλα τόσα να πούμε.....

Ακολουθώντας την πανέμορφη δασική οδό θα φθάσουμε στο λεκανοπέδιο της Αλμωπίας. Ο χρόνος σε αυτόν τον τόπο απολαμβάνει την πρέπουσα σημασία. Προς χαλάρωσιν ψυχής τε και σώματος θα επισκεφθούμε τα ιαματικά λουτρά του Πόζαρ όπου όποιος θέλει μπορεί να κάνει λουτρό και να απολαύσει τα θερμά θεραπευτικά νερά δίπλα σε τοπία μαγευτικής οργιώδους βλάστησης. Οι ήχοι των κελαρυστών υδάτων, η παραμονή στο αναζωογονητικό φυσικό περιβάλλον και η περιήγηση στο φαράγγι είναι μία αξέχαστη μοναδική εμπειρία.

Το γεύμα μας θα γίνει σε παραδοσιακή ταβέρνα στο κοντινό χωριό Ορμα όπου κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια θα γευτούμε σπάνιες ντόπιες λιχουδιές, θα πιούμε το εξαιρετικό κρασί της περιοχής θα γνωριστούμε με τους καρατζοβίτες και θα γλεντήσουμε με τη συνοδεία τοπικών μουσικών.

Ελεύθερο απόγευμα γιά να απολαύσουμε την ηρεμία του όμορφου χωριού και να γνωρίσουμε στοιχεία της τοπικής ιστορίας και παράδοσης.

Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη με αναμενόμενη άφιξη μας στις 21.00μμ το βράδυ.
Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη με αναμενόμενη άφιξη μας στις 21.00μμ το βράδυ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής θα δίδονται στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και το περιβάλλον της περιοχής.

Το κόστος συμμετοχής στην εκδρομή ανά άτομο είναι 15 ευρώ.

Η είσοδος στα μουσεία, το κόστος της ταβέρνας και τα φιλοδωρήματα στους μουσικούς δε συμπεριλαμβάνονται στο κόστος συμμετοχής στην εκδρομή.

Γιά δηλώσεις συμμετοχής στην εκδρομή καλέστε στο 6974995160 ή στείλτε μέηλ στο taskarapa@yahoo.gr
Τάσος Καραπαναγιωτίδης